کمی با خازن روغنی آشنا شویم
سلام. در این مطلب قصد دارم شما رو با یکی از انواع خازن به نام خازن روغنی آشنا کنم. نمی دانم تا به حال چندبار نام این خازن به گوشتان خورده است یا چقدر درباره ویژگی های آن می دانید. من یک دانشجوی رشته برق هستم که به تازگی درباره این خازن مطالعه کردم. حالا قصد دارم تمام آن چیزی که درباره این خازن مطالعه کرده ام را در این وبلاگ در اختیار شما قرار بدهم. پیش از اینکه این مطلب را برای شما بگویم لازم است بدانید که خازن ها از مهم ترین وسایل برقی به شمار می روند. هر قدر هم که شما سر و کارتان به خازن ها نخورد باز هم لازم است در حد اطلاعات عمومی این مطالب را بدانید. پس با من همراه باشید.
شما می دانید چه خازن هایی را روغنی می نامند؟
معمولا به خازنی روغنی می گویند که یک خازن ولتاژ AC یا با دو ولتاژ (AC / DC) است که برای مدارهای با قابلیت اطمینان بالا طراحی می شود. خازن روغنی زمانی مورد استفاده قرار می گیرد که نیاز به ولتاژ بالا، جریان زیاد و عمر طولانی وجود دارد. که در واقع شامل فیلتر و ذخیره انرژی با ولتاژ زیاد، حرکت موتور، استارت موتور، نورپردازی با ولتاژ بالا و … خواهد شد. این خازن ها در سیستم های گرمایشی صنعتی، موتورهای AC، موتورهای DC، چراغ های با ولتاژ بالا (HID)، تابلوهای روشنایی ولتاژ بالا و منبع تغذیه ها پیدا خواهند شد. در حالی که خازن های الکترولیتی آلومینیومی تقریبا همیشه قطبی خواهند بود ( خازن های مثبت و ترمینال منفی )، خازن های روغنی غیر قطبی خواهند بود و بنابراین می توانند در تمام کاربردهای تغییر ولتاژ استفاده شوند. این خازن ها از پلی پروپیلن متالیزه شده روغن ساخته شده اند. بعضی از انواع مختلف خازن روغنی کاملا منحصر به فرد و متفاوت و کاربردی اند، ممکن است شامل یک مقاومت در سراسر پایانه ها باشد. همچنین در بعضی مواقع با این مورد برخورد خواهید داشت که یک پکیج تنها، میتواند شامل دو خازن جداگانه نیز باشد. ویژگی های کلیدی برای انتخاب یک خازن روغنی عبارتند از: مقدار ولتاژ (V)، عمر مفید (بر حسب ساعت) و نوع خازن روغنی.
درباره انواع خازن روغنی چه می دانید؟
خازن استوانه ای
خازن کتابی
خازن سیلندری
یکی از عملکردهای خازن در تاسیسات سه فاز موتوری ( دارای مصارف سلفی )، اصلاح ضریب قدرت می تواند باشد. در گذشته جهت راه اندازی موتور کولرهای آبی، از خازن های روغنی استفاده می کردند که به همین دلیل اصطلاحاً به آنها خازن های راه انداز نیز می گفتند. البته با تغییر سیستم راه اندازی دیگر نیازی به این خازن ها نبود. شاید دانستن این نکته برای شما جالب باشه که خازن های روغنی به دلیل خاصیت روغن، در هنگام کار و گرم شدن بیش از حد و از طرفی رقیق شدن روغن موجود، بهترین گزینه برای استفاده در کولرهای آبی و سایر وسایلی است که می توانند از خودشان خاصیت سلفی ایجاد کنند. مانند لامپ های مهتابی، یخچال و فریزر های قدیمی ، کولر های آبی و گازی قدیمی و …
بد نیست این نکته ها را درباره خازن بدانید
وجود خازن نه تنها برای اصلاح ضریب قدرت شبکه سراسری برق ناشی از اندوکتانس خطوط انتقال انرژی و ترانسفورماتورها می تواند مفید باشد، بلکه نصب آن برای مصرف کننده های فشار ضعیف، لازم و ضروریه. اگر چه هزینه های اولیه سرمایه گذاری برای نصب بانک های خازنی بسیار گران به نظر می آید ولی در ظرف مدت ۱۸ تا ۳۰ ماه هزینه های فوق از محل صرفه جویی ضرر و زیان مندرج در صورت حساب های دوره ای مستهلک تسویه می شوند. در نتیجه توجیه و تشویق مشترکان برای نصب خازن، می تواند بهره وری دوسویه باشد که منافع حاصل از آن به نفع مشترکان و نیز شرکت های برق است.
جمع بندی و سخن پایانی
خب من سعی کردم تا جایی که می توانم به زبان ساده و شیوا شما را با خازن روغنی آشنا نمایم تا حداقل در حد اطلاعات عمومی هم که شده با این خازن آشنا شوید. خازن ها دنیای پیچیده و در عین حال هیجان انگیزی دارند که بد نیست در آن ها گشتی بزنید. البته نه تنها خازن ها بلکه تمام کالاها و وسایل برقی این خاصیت را دارند. اگر از این مطلب خوشتون اومد بهتون پیشنهاد می کنم در همین وبلاگ با کنتاکتور هم آشنا شوید و مطالعه ای درباره آن نیز داشته باشید. ممنون که همراه من تا انتهای مقاله آمدید. خدانگهدار.